peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny sposób na kaszę gryczaną - dla osób nie przepadających za jej smakiem

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Zaczynamy od ugotowania kaszy - na sypko, więc gotujemy ją tylko 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy. Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści. Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce używając końcówki z dużymi oczkami. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju.Gdy się zeszkli dodajemy zmielony boczek z kiełbasą i chwilę razem podsmażamy. Gdy kasza i boczek lekko przestygną mieszamy je razem dodając jajko i doprawiając solą i pieprzem. Porcje mięsa z kaszą zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem. Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem tutaj przed przekrojeniem