SUPERPRZEPIS

Gołąbki z kaszą i sosem kurkowym

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Gołąbki z kaszą i sosem kurkowym Więcej zdjęć (2)

Dla mnie to był dzisiaj obiad idealny, pyszne w smaku, mało problematyczne w przygotowaniu i do tego jak apetycznie wyglądające na talerzu.

Składniki:

Gołąbki z kaszą i sosem kurkowym

farsz:

  • 2 woreczki kaszy u mnie orkiszowa pełnoziarnista
  • 2 woreczki ryżu
  • 30 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 30 dag świeżych lub mrożonych kurek
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • przyprawy

sos:

dodatkowo:

  • 1 większa główka kapusty

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą i sosem kurkowym

ETAP 1:

Gołąbki z kaszą i sosem kurkowym
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki farszu

W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i sparzyć w niej kapustę kolejno zdejmując z niej liście.

Kaszę i ryż ugotować w osolonej wodzie, wysypać do miski i wystudzić, dodać do niej mięso mielone, posiekaną zieloną pietruszkę i grzyby pokrojone w mniejsze kawałki, wymieszać farsz i doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym, czarnym oraz szczyptą tymianku.

ETAP 2:

Gołąbki z kaszą i sosem kurkowym
Wszystkie liście jakie mi zostały ułożyłam na wierzchu.

Na dnie dobrego garnka z grubym dnem ułożyć warstwę liści ( ja układam te malutkie i uszkodzone), następnie z pozostałych liści na dole ostrym nożem ściąć zgrubiały nerw i na środku ułożyć porcję farszu, zawinąć ścisłe gołąbki. Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku do połowy swojej wysokości zalać bulionem warzywnym, przykryć pokrywka i gotować do miękkości kapusty.

ETAP 3:

Gołąbki z kaszą i sosem kurkowym
Kurki dokładnie oczyścić i osuszyć z wody.

Na patelni stopić masło i dodać drobno pokrojoną cebulę oraz umyte i osuszone kurki najlepiej w całości lub tylko przekrojone na mniejsze kawałki, chwilę razem przesmażyć, a następnie zalać śmietaną, gotować całość kilka minut w trakcie doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przed polaniem gołąbków do sosu dodać posiekaną zieloną pietruszkę.