ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki z marchewką z szybkowara

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne gołąbki nadziewane ryżem, mięsem drobiowym i marchewką, z szybkowara są najlepsze i zawsze się udają.

Gołąbki z marchewką z szybkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z marchewką z szybkowara

 

  • kapusta biała 1 główka duża,
  • marchew 6 sztuk średnie,
  • ryż ugotowany 4 woreczki,
  • mielone drobiowe mięso 50 dag,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz ziołowy,
  • cebula podsmażona na oleju 2 sztuki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • bułka namoczona w wodze 1 sztuka,
  • woda 1,5 litra,
  • przecier pomidorowy 100 gram,
  • śmietana 100 gram,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Gołąbki z marchewką z szybkowara

ETAP 1:

Gołąbki z marchewką z szybkowara
Nadzienie musi być dobrze wymieszane w misce.

Cebulę pokrojoną w kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć na 1/2 szklanki oleju, wystudzić, marchew obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać do mięsa mielonego z przyprawami, odciśniętą z wody bułką, ugotowanym ryżem, cebulą, dokładnie wszystko wymieszać.

ETAP 2:

Gołąbki z marchewką z szybkowara
Farsz jest bardzo lekki, smaczny mniej kaloryczny.

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ścigać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw, na każdy liść nakładać porcję nadzienia i ciasno zawijać gołąbki.

ETAP 3:

Gołąbki z marchewką z szybkowara
Dzięki sitku na dnie kapusta nigdy się nie przypali .

W szybkowarze 9 l. rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta), układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 35 minut na średnim ogniu.

ETAP 4:

Gołąbki z marchewką z szybkowara

W szybkowarze dobrze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i do rana w chłodnym miejscu), przy wyjmowaniu będą w całości, gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, śmietanę wymieszaną z mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną.