Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gołąbki z mięsa i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki można podawać z ziemniakami albo same w sosie.

Gołąbki z mięsa i ryżu

Składniki:

Gołąbki z mięsa i ryżu

 

  • 2.20 kg kapusta biała
  • 70 dag łopatka wieprzowa
  • 25 dag ryż
  • 2 dag margaryna
  • 15 dag cebula
  • 4 dag smalce
  • 4 dag mąka
  • 5 dag koncentrat pomidorowy
  • 19 dag śmietana
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsa i ryżu
Do gotującej, osolonej wody wsypać opłukany ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu, podgotować i przestudzić. Łopatkę umyć, pokroić na małe kawałki i wraz z cebulą wcześniej obraną zemleć w maszynce.Powstałą masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapustę białą oczyścić, wyciąć głąby, włożyć do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Obgotowaną kapustę rozdzielić z liści. Do każdego liścia nakładać powstały farsz, zwijać liście i ciasno układać w rondlu. Do gołąbku dolać wodę z gotowanej kapusty.Dusić na małym ogniu ,aż będą miękkie. Pod koniec gotowania wlać zawiesinę powstałą z koncentratu, mąką i śmietany. Jeszcze raz zagotować.