Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odsączamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i solimy. Stawiamy do zagotowania, ok 3 minuty po zagotowaniu sprawdzamy czy liście są na pół miękkie, po kolei zdejmujemy je i odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce w plastry wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy solą i smażymy do odparowania wody. Gotowe przekładamy do miski w której mamy ostygnięty ryż.Następnie na patelni smażymy do miękkości pokrojoną w piórka cebule. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Przekładamy je do miski z ryżem i pieczarkami, dodajemy koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy w gołąbki i układamy w brytfannie. Polewamy je 4 łyżkami wody i wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 160C. Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.