aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do wypróbowania proponuję mój przepis na soczyste gołąbki z pieczarkami i mięsem otulone miękką kapustą włoską. Farsz jest o wiele lepszy i bardziej soczysty od tradycyjnych gołąbków z mięsem.

Gołąbki z mięsem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

 

  • 1 kapusta włoska
  • 4 woreczki ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odsączamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i solimy. Stawiamy do zagotowania, ok 3 minuty po zagotowaniu sprawdzamy czy liście są na pół miękkie, po kolei zdejmujemy je i odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce w plastry wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy solą i smażymy do odparowania wody. Gotowe przekładamy do miski w której mamy ostygnięty ryż.Następnie na patelni smażymy do miękkości pokrojoną w piórka cebule. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Przekładamy je do miski z ryżem i pieczarkami, dodajemy koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy w gołąbki i układamy w brytfannie. Polewamy je 4 łyżkami wody i wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 160C. Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Ugotowany ryż przekładamy do miski, dodajemy usmażone pieczarki.
Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Na patelni smażymy cebule, dodajemy do niej mięso mielone, przyprawiamy i ponownie smażymy. gotowe przekładamy do ryżu z pieczarkami.
Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Do farszu dodajemy drobno posiekany koperek i całość dokładnie mieszamy.
Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Gotowy farsz zawijamy w spażone liście kapusty. Gołąbki układamy w brytfanie i zapiekamy przez godzinę w piekarniku.