Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gołąbki z mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak przygotowane gołąbki są smaczne i aromatyczne.

Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

Gołąbki z mięsem i ryżem

 

  • 6-8 liści z kapusty
  • 20 dag ryżu
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i ryżem
Liście kapusty na kilka minut włożyć do wrzącej wody, wyjąć, ostudzić. Ryż włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na pół miękko, odcedzić, przełożyć do miski. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym smalcu. Do ryżu dodać usmażoną cebulę z tłuszczem, mięso mielone, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, jajko, vegetę, majeranek i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przygotowany farsz wyłożyć na liście kapusty, zawinąć boki i zwijać gołąbki. Ułożyć w rondlu, zalać 2 szkl wody, dodać kostkę rosołową i pokruszony liść laurowy. Przykryć i dusić około 20 minut. Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.