Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i ryżem
Liście kapusty na kilka minut włożyć do wrzącej wody, wyjąć, ostudzić. Ryż włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na pół miękko, odcedzić, przełożyć do miski. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym smalcu. Do ryżu dodać usmażoną cebulę z tłuszczem, mięso mielone, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, jajko, vegetę, majeranek i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przygotowany farsz wyłożyć na liście kapusty, zawinąć boki i zwijać gołąbki. Ułożyć w rondlu, zalać 2 szkl wody, dodać kostkę rosołową i pokruszony liść laurowy. Przykryć i dusić około 20 minut. Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.