Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i warzywami
Z kapusty oderwać wierzchnie liście,wyciąć z kapusty głąba W dużym garnku zagotować wodę z solą. Do garnka włożyć kapustę,gotować do zmiękczenia liści. Podczas gotowania kapusty liście same odchodzą od główki,wybierać liście na durszlak do osączenia z wody. Następnie różyczki kalafiora,brokuła,kapustę brukselkę i marchewkę umyć,włożyć do gotującej się wody,gotować kilka minut. Ugotowane warzywa odlać na cedzak,osączyć. Marchewkę pokroić na plastry. Cebule obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu.
Do mięsa mielonego dodać cebulę,ryż,sól i pieprz,wymieszać. Twarde nerwy z liści kapusty ściąć,nałożyć na liście porcje mięsa mielonego i warzywa,zawinąć do środka liście kapusty,następnie zrolować. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,na liściach ciasno układać gołąbki. Bulion ok.2 litrów wymieszać z koncentratem pomidorowym,zalać gołąbki i gotować na bardzo słabym ogniu,przez 40 minut. Na samym końcu,gołąbki zaprawić mąką wymieszaną z wodą. Wlać zaprawę do gołąbków,zagotować.
Do mięsa mielonego dodać cebulę,ryż,sól i pieprz,wymieszać. Twarde nerwy z liści kapusty ściąć,nałożyć na liście porcje mięsa mielonego i warzywa,zawinąć do środka liście kapusty,następnie zrolować. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,na liściach ciasno układać gołąbki. Bulion ok.2 litrów wymieszać z koncentratem pomidorowym,zalać gołąbki i gotować na bardzo słabym ogniu,przez 40 minut. Na samym końcu,gołąbki zaprawić mąką wymieszaną z wodą. Wlać zaprawę do gołąbków,zagotować.
MagdaMM