SUPERPRZEPIS

Gołąbki z mięsem i warzywami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Gołąbki z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Gołąbki w sosie pomidorowym z mięsem i warzywami.

Składniki:

Gołąbki z mięsem i warzywami

 

  • kapusta biała -1 główka
  • ryż ugotowany -1 szkl
  • mięso mielone -0,5 kg
  • cebula -2 szt
  • bulionetki -2 szt
  • sól i pieprz
  • kapusta brukselka
  • brokuły
  • kalafior
  • marchewka -1 szt
  • koncentrat pomidorowy -1 słoiczek
  • mąka -1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i warzywami
Z kapusty oderwać wierzchnie liście,wyciąć z kapusty głąba W dużym garnku zagotować wodę z solą. Do garnka włożyć kapustę,gotować do zmiękczenia liści. Podczas gotowania kapusty liście same odchodzą od główki,wybierać liście na durszlak do osączenia z wody. Następnie różyczki kalafiora,brokuła,kapustę brukselkę i marchewkę umyć,włożyć do gotującej się wody,gotować kilka minut. Ugotowane warzywa odlać na cedzak,osączyć. Marchewkę pokroić na plastry. Cebule obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu.



Do mięsa mielonego dodać cebulę,ryż,sól i pieprz,wymieszać. Twarde nerwy z liści kapusty ściąć,nałożyć na liście porcje mięsa mielonego i warzywa,zawinąć do środka liście kapusty,następnie zrolować. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,na liściach ciasno układać gołąbki. Bulion ok.2 litrów wymieszać z koncentratem pomidorowym,zalać gołąbki i gotować na bardzo słabym ogniu,przez 40 minut. Na samym końcu,gołąbki zaprawić mąką wymieszaną z wodą. Wlać zaprawę do gołąbków,zagotować.
Gołąbki z mięsem i warzywami
Liście kapusty ugotowane w osolonej wodzie i osączone
Gołąbki z mięsem i warzywami
Warzywa wrzucone do osolonej i wrzącej wody
Gołąbki z mięsem i warzywami
Na liściach kapusty położono porcję mięsa z ryżem i warzywa
Gołąbki z mięsem i warzywami
Gołąbki podczas zwijania w rulon zostaną ułożone w garnku