Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Do większego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut . Liście kapusty oddzielamy , odstawiamy do ostudzenia , zgrubiałe części liści ( nerw) ścinamy nożem .
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu .
Cebulkę przesmażamy na rozgrzanym oleju .
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy ugotowany i ostudzony ryż , przesmażoną cebulkę ,namoczoną kajzerkę i jajka .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Wszystko razem mieszamy.
Na każdy liść układamy porcję masy mięsnej , zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka.
Przygotowane gołąbki układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą, lekko solimy . Gotujemy przez około 30-40 minut .
Po tym czasie delikatnie zlewamy wywar z gołąbków do drugiego garnka ,dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy , zagotowujemy , zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą .
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , vegetą i cukrem. Gołąbki podajemy posypane posiekanym koperkiem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu .
Cebulkę przesmażamy na rozgrzanym oleju .
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy ugotowany i ostudzony ryż , przesmażoną cebulkę ,namoczoną kajzerkę i jajka .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Wszystko razem mieszamy.
Na każdy liść układamy porcję masy mięsnej , zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka.
Przygotowane gołąbki układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą, lekko solimy . Gotujemy przez około 30-40 minut .
Po tym czasie delikatnie zlewamy wywar z gołąbków do drugiego garnka ,dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy , zagotowujemy , zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą .
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , vegetą i cukrem. Gołąbki podajemy posypane posiekanym koperkiem.