bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne klasyczne gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym . Często przyrządzam je kiedy mamy młodą kapustę , są bardzo smaczne i delikatne.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

 

  • 1 główka młodej kapusty

 

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego

 

 

  • 1 kajzerka

 

 

 

  • Vegeta

 

  • 0,5 litr przecieru pomidorowego

 

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

 

 

 

  • cukier

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Do większego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut . Liście kapusty oddzielamy , odstawiamy do ostudzenia , zgrubiałe części liści ( nerw) ścinamy nożem .

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu .

Cebulkę przesmażamy na rozgrzanym oleju .

Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy ugotowany i ostudzony ryż , przesmażoną cebulkę ,namoczoną kajzerkę i jajka .

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Wszystko razem mieszamy.

Na każdy liść układamy porcję masy mięsnej , zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka.

Przygotowane gołąbki układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą, lekko solimy . Gotujemy przez około 30-40 minut .

Po tym czasie delikatnie zlewamy wywar z gołąbków do drugiego garnka ,dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy , zagotowujemy , zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą .

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , vegetą i cukrem. Gołąbki podajemy posypane posiekanym koperkiem.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Do mięsa dodajemy ryż ,doprawiamy do smaku .
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Układamy ścisło w garnku i zalewamy wodą .
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Do gołąbków wlewamy przecier pomidorowy .