BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne danie. Można zrobić od razu większa porcję i część gołąbków zamrozić na inny dzień. Najlepiej smakują z ziemniakami. Polecam.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

 

  • 40-50 dag mielonego mięsa
  • cebula
  • olej
  • torebka ryżu
  • kapusta młoda
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kopru

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Kapustę sparzam w osolonej i wrzącej wodzie i delikatnie zdejmuje kilka pierwszych liści. Okładam je na talerz. Cebulę kroje w kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Ryż gotuje w osolonej wodzie i studzę. Do miski wbijam jajko, dodaję mięso, cebulę i ryż. Następnie dodaję posiekaną natkę oraz doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam. Na każdy liść kapusty nakładam porcję masy mięsnej i zwijam ciasno gołąbki. Przekładam je na patelnie i rumienię. W garnku nastawiam wodę. Przekładam gołąbki z patelni. Dodaję do garnka liście laurowe oraz koncentrat. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Dodaję posiekany koper. Zagęszczam mąką wymieszana z małą ilością wody i śmietaną. Posypuje koperkiem.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
w misce mieszam mięso z cebulą i ryżem.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
zwijam gołabki i następnie obsmażam na patelni