Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gołąbki z przyprawą teriyaki są świetną kompozycją smakową – mojej rodzinie bardzo przypadły do gustu :)

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
Mięso kroimy w mniejsze kawałki, przekłammy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz łyżeczkę soli i gotujemy około 60 minut, następnie mielimy ugotowane mięso. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kapustę oparzamy we wrzątku ściągając liście, odcinając zgrubienie. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką teriyaki – mieszamy. W liście zawijamy farsz. Gołąbki układamy w garnku jeden obok drugiego (dno garnka wykładam liśćmi), zalewamy 250 ml wody i przyprawą teriyaki oraz posypujemy przyprawą ziołową – przykrywamy 2-3 liśćmi i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 60-80 minut.
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
Etap 1 Młodą kapustę oparzamy we wrzącej wodzie
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
Etap 2 mięso gotujemy do miękkości z zielem i liściem laurowym
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
Etap 3 uzyskany farsz nakładamy na liście
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
Etap 4 gołąbki układamy ciasno w garnku i doprawiamy