Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
Mięso kroimy w mniejsze kawałki, przekłammy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz łyżeczkę soli i gotujemy około 60 minut, następnie mielimy ugotowane mięso. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kapustę oparzamy we wrzątku ściągając liście, odcinając zgrubienie. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką teriyaki – mieszamy. W liście zawijamy farsz. Gołąbki układamy w garnku jeden obok drugiego (dno garnka wykładam liśćmi), zalewamy 250 ml wody i przyprawą teriyaki oraz posypujemy przyprawą ziołową – przykrywamy 2-3 liśćmi i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 60-80 minut.
ajrinwu