Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowymPrzygotowanie kapusty:

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści,następnie wycinamy głąb.W dużym garnku gotujemy wodę,dodajemy ocet i wkładamy kapustę.Gotujemy aż liście lekko zmiękną i je stopniowo zdejmujemy z główki. Liści studzimy i ścinamy nożem grubsze części.
Przygotowanie farszu:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie,miękki osączamy z wody i przekładamy do miski. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Kiełbasę również cieniutko obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości i zrumienienia,na koniec dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.Usmażone składniki przekładamy do ryżu,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na chwilę,żeby ryż się zaparzył.
Zawijanie:

Na przygotowane liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.
Zapiekanie:

Przygotowane gołąbki układamy w garnku,na spód dodajemy masło,podlewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.
Sos:

Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie przesmażamy na maśle ( nie rumienimy ) , zalewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości.Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody,dodajemy śmietanę i mieszamy. Gdy cebula będzie miękka dodajemy przecier pomidorowy,wlewamy śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i gotujemy chwilę do zgęstnienia.Na talerze nakładamy porcje gołąbków,polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 14 gołąbków. Gdy dodamy ocet do gotowania kapusty na gołąbki, liście nie będą nam pękały przy zawijaniu. Ocet nie będzie wyczuwalny.
Dinah
Babeczka35
Ciekawy pomysł z kiszeniem całych główek kapusty,nie słyszałam o takim:)