Sposób przygotowania:
Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowaraETAP 1:
Ryż ugotować w nie solonej wodzie na gęsto, do zimnego dodać zmieloną karkówkę, przyprawę do karkówki, jajka, dokładnie ręką wyrobić.
ETAP 2:
Do masy wsypać kucharka, posiekany koperek i wszystko dokładnie ręką wyrobić, schować do lodówki.
ETAP 3:
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i sparzyć krótko liście ściągając je z główki, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
ETAP 4:
Na każdy liść nałożyć porcję masy, zawinąć ciasno, podsmażać na patelni na oleju, w garnku dwóch szybkowarów rozłożyć rozkładane sitka (chronią kapustę przed przypaleniem), układać gołąbki do odpowiedniej wysokości (u mnie ok 3/4, szybkowar musi mieć miejsce dla ciśnienia), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze wystudzić, wtedy można je bez rozwalania wyjąć, najlepiej zrobić wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu.
ETAP 5:
Wywary wlać do jednego garnka, pomidory ze skórką zmiksować blenderem, wlać do wywaru z gołąbków, dodać mąkę, śmietanę, zmiksować i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu.
ETAP 6:
Wsypać koperek, wymieszać.
zbysiowa