SUPERPRZEPIS

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara

  • 1
  • ziutula
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara Więcej zdjęć (2)

Pyszne gołąbki z młodej kapusty z karkówki z szybkowara, są bardzo szybko gotowe i aromatyczne z sosem ze świeżych pomidorów.

Składniki:

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara

 

  • kapusta młoda 2 główki średnie,
  • karkówka mielona 50 dag,
  • ryż 4 saszetki,
  • przyprawa do karkówki 1 opakowanie,
  • jajka 2 sztuki,
  • koperek 1 pęczek,
  • kucharek 2 łyżki,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • woda 4 szklanki,
  • pomidory miękkie1 kg,
  • śmietana 200 gram,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara

ETAP 1:

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara
Karkówkę sama mielę w maszynce do mięsa.

Ryż ugotować w nie solonej wodzie na gęsto, do zimnego dodać zmieloną karkówkę, przyprawę do karkówki, jajka, dokładnie ręką wyrobić.

ETAP 2:

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara
Koperek w masie do gołąbków nadaje aromat.

Do masy wsypać kucharka, posiekany koperek i wszystko dokładnie ręką wyrobić, schować do lodówki.

ETAP 3:

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara
Liście z młodej kapusty tylko chwilę sparzyć.

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i sparzyć krótko liście ściągając je z główki, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.

ETAP 4:

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara

Na każdy liść nałożyć porcję masy, zawinąć ciasno, podsmażać na patelni na oleju, w garnku dwóch szybkowarów rozłożyć rozkładane sitka (chronią kapustę przed przypaleniem), układać gołąbki do odpowiedniej wysokości (u mnie ok 3/4, szybkowar musi mieć miejsce dla ciśnienia), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze wystudzić, wtedy można je bez rozwalania wyjąć, najlepiej zrobić wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu.

ETAP 5:

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara

Wywary wlać do jednego garnka, pomidory ze skórką zmiksować blenderem, wlać do wywaru z gołąbków, dodać mąkę, śmietanę, zmiksować i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu.

ETAP 6:

Gołąbki z przyprawą do karkówki z szybkowara

Wsypać koperek, wymieszać.