Sposób przygotowania:
Gołąbki z pszenicą
Pszenicę wsypać do miski, zalać woda i moczyć około 2 godziny, następnie gotować do miękkości, dodając szczyptę soli.Odcedzić po ugotowaniu i przepłukać. Cebulę i czosnek obrać, poszatkować. Obraną marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cukinię, marchewkę, pszenicę, wodę i połowę cebuli włożyć do miski i połączyć ze sobą. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać przez 5-10 minut. Woda musi się wchłonąć i połączyć składniki. Liście kapusty pojedynczo włożyć do gorącej wody na 1 minutę, aby zmiękły. Na liście nakładać farsz mięsny i zawinąć boki, a następnie wzdłuż, by powstał zawijaniec. Obwiązać każdego gołąbka nitką, by się nie rozpadł podczas dalszej obróbki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek i pozostałą cebulę, dodać liść laurowy i zalać sokiem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Na patelni smażyć na złoty kolor gołąbki z obu stron i przekładać do garnka z sosem. Gdy wszystkie będą w garnku przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 40-45 minut.