lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Gołąbki z pszenicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki nie zawsze muszą być takie same, ryż można zastąpić np. pszenicą. Są tak samo pyszne i nie można się im oprzeć

Gołąbki z pszenicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z pszenicą

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z pszenicą
Pszenicę wsypać do miski, zalać woda i moczyć około 2 godziny, następnie gotować do miękkości, dodając szczyptę soli.Odcedzić po ugotowaniu i przepłukać. Cebulę i czosnek obrać, poszatkować. Obraną marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cukinię, marchewkę, pszenicę, wodę i połowę cebuli włożyć do miski i połączyć ze sobą. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać przez 5-10 minut. Woda musi się wchłonąć i połączyć składniki. Liście kapusty pojedynczo włożyć do gorącej wody na 1 minutę, aby zmiękły. Na liście nakładać farsz mięsny i zawinąć boki, a następnie wzdłuż, by powstał zawijaniec. Obwiązać każdego gołąbka nitką, by się nie rozpadł podczas dalszej obróbki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek i pozostałą cebulę, dodać liść laurowy i zalać sokiem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Na patelni smażyć na złoty kolor gołąbki z obu stron i przekładać do garnka z sosem. Gdy wszystkie będą w garnku przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 40-45 minut.
Gołąbki z pszenicą
Mięso, cukinię, marchewkę, pszenicę, wodę i połowę cebuli włożyć do miski i połączyć ze sobą
Gołąbki z pszenicą
Na liście nakładać farsz mięsny i zawinąć boki, a następnie wzdłuż
Gołąbki z pszenicą
Obwiązać każdego gołąbka nitką, by się nie rozpadł podczas dalszej obróbki.
Gołąbki z pszenicą
Na patelni smażyć na złoty kolor gołąbki z obu stron i przekładać do garnka z sosem