Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem
Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej gotującej się wody.Chwilę gotować i wyjąć.Zdjąć 8 liści ,rozłożyć na ścierce i lekko osuszyć.Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu.Dodać lekko ubite białko,posiekaną zieleninę z cebulką, cukinię dokładnie umytą i pokrojoną w kostkę,kucharka i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaną masę ryżową podzielić na osiem porcji i położyć na liściach kapusty.Brzegi liści założyć do środka i zwinąć w zgrabne roladki.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Podlać do 3/4 wysokości gołąbków wodą z gotowania kapusty i polać stopionym masełkiem. Przykryć pokrywką i stawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Zapiekać przez 25 minut. Można zrobić do nich pomidorowy sos.
evita0007