senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Gołąbki z ryżem i mięsem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki z ryżem i mięsem podane z sosem pomidorowym są czasochłonnym, ale wartym zachodu daniem.

Gołąbki z ryżem i mięsem.

Składniki:

Gołąbki z ryżem i mięsem.

 

  • 1 średniej wielkości główka białej kapusty,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka),
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz,
  • 2 szklanki bulionu,
  • sos pomidorowy.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i mięsem.
Zagotować wodę z garnku z 2 łyżkami oliwy i solą. W gorącej sparzyć główkę kapusty, usunąć głąb i rozłożyć liście. Z każdego usunąć twarde części. Ryż ugotować na sypko, ugotowane mięso zmielić w maszynce, wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać do ryżu i mięsa, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty układać farsz, składać brzegi i zawijać w rulon. Gotowe gołąbki ułożyć w brytfance, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 40 minut (aby kapusta zmiękła). Podawać z sosem pomidorowym.