Sposób przygotowania:
gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Ryż gotujemy na pół miękko, z kapusty wycinamy głąb żeby liście podczas gotowania lepiej odchodziły od siebie następnie kapustę wsadzamy do dużego garnka z osolona woda i łyżką octu po czym doprowadzamy do lekkiego zagotowania tak żeby uwolnione liście można było wyciągać powoli jeden po drugim nie robiąc w nich dziur co potem utrudnia nam zawijanie . Cebule kroimy na drobno i lekko smażymy aż będzie zrumieniona. Do średniej miski dajemy ugotowany ryż, podsmażona cebulkę i mieszając dodajemy surowe mięso doprawiając czosnkiem granulowanym czarnym pieprzem i solą. W miedzy czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do ciepłej wody dodajemy kostki wołowe i przecier pomidorowy mieszając czekamy do wżenia, mąkę rozrabiamy z mała ilością wody tak żeby nie była za rzadka ani za gęsta i wlewamy do rondelka cały czas mieszając dodajemy sól i czarny pieprz do smaku. Gdy farsz jest już gotowy przechodzimy do ostudzonych już liści i ścinamy najgrubsze części liścia tak żeby liść był w miarę równy. Do garnka na spód kładziemy uszkodzone i pozostałe nie wykorzystane liście z kapusty tak aby zakryć dno, które chronią gołąbki przed przepaleniem się. Przygotowane liście kapusty rozkładamy i dodajemy farsz w zależności od wielkości liściatak żeby je można było dobrze zawinąć i wkładamy jeden po drugim do garnka potem zalewamy wszystko sosem pomidorowymi dusimy pod przykryciem do miękkości około 1,5 do 2 godzin. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz i polewamy jeszcze sosem pomidorowym można jeść z ziemniaczkami lub same. Życzę smacznego :)