Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami podawać z sosem

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami

Składniki:

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami

 

  • 1 kapusta,
  • 0,5 kg ryżu,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 2 cebule,
  • 6 dag grzybków suszonych,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • przyprawa maggi,
  • 1 szklanka rosołu,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i suszonymi grzybami
Ryż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem kostek bulionowych, ugotować na sypko. Główkę kapusty włożyć do wrzącej, osolonej wody z olejem, zaparzyć, wyjąć i rozbierać liście. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować. Drobno posiekaną cebulę i zeszklić na maśle. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru i bardzo drobno posiekać. Zeszkloną cebulę i posiekane grzyby połączyć z ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Na liściach z kapusty ułożyć porcję farszu, zawinąć boki i zwijać w rulon. Gołąbki włożyć do rondla, zalać rosołem i dusić pod przykryciem. Śmietanę wymieszaną z mąką, połączyć z wywarem z grzybów, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.