Sposób przygotowania:
Gołąbki z sosem 3
Ryż opłukaj, odstaw na 10 minut, odcedź i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj go ok. 10 minut. Mięso wsadź do miski, dodaj ryż oraz cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Kapustę oczyść, porozdzielaj liście i wytnij głąb. Następnie wrzuć ją do wrzątku i gotuj aż trochę zmięknie. Dokładnie odcedź. Na każdy z liści ułóż po trochu farszu i zawiń. Gotowe gołąbki ułóż w garnku, ciasno. Wlej do garnka bulion i duś ok. 50 minut aż zmięknie. Wywar który pozostał odcedź do mniejszego garnka. Na patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, zasmaż ją. Dodaj przecier pomidorowy i bulion. Zagotuj, pozostaw by sos trochę zgęstniał. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gołąbki podawaj z sosem.