albireo

albireo

Kucharz
[Przepisów: 9]

Gołąbki z sosem 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie gołąbki robi moja mama uważam że lepszych nie ma

Gołąbki z sosem 3

Składniki:

Gołąbki z sosem 3

 

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • Zeszklona na maśle cebula pokrojona w kostkę
  • 1i 1/2 szkl. bulionu mięsnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Gołąbki z sosem 3
Ryż opłukaj, odstaw na 10 minut, odcedź i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj go ok. 10 minut. Mięso wsadź do miski, dodaj ryż oraz cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Kapustę oczyść, porozdzielaj liście i wytnij głąb. Następnie wrzuć ją do wrzątku i gotuj aż trochę zmięknie. Dokładnie odcedź. Na każdy z liści ułóż po trochu farszu i zawiń. Gotowe gołąbki ułóż w garnku, ciasno. Wlej do garnka bulion i duś ok. 50 minut aż zmięknie. Wywar który pozostał odcedź do mniejszego garnka. Na patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, zasmaż ją. Dodaj przecier pomidorowy i bulion. Zagotuj, pozostaw by sos trochę zgęstniał. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gołąbki podawaj z sosem.