dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Gołąbki ze śliwkami i czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gołąbki ze śliwkami i czerwoną kapustą

Gołąbki ze śliwkami i czerwoną kapustą

Składniki:

Gołąbki ze śliwkami i czerwoną kapustą

 

  • 1 czerwona kapusta
  • 2 łyżki octu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • pół szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu pieczeniowego

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki ze śliwkami i czerwoną kapustą
Wycinam głąb z kapusty i obgotowuje je w wodzie z octem. Zdejmuję liście. Bułkę moczę w mleku. Cebulę, śliwki i orzechy grubo siekam. Pokrojone składniki dodaję do mięsa, wbijam jajko i przyprawiam do smaku sola i pieprzem. Wyrabiam, aż masa będzie jednolita.
Porcję mięsa układam na liściach, zwijam, formując gołąbki. Ciasno układam je w garnku i zalewam bulionem i śmietanka. Duszę 30 minut pod przykryciem. Wywar mieszam z sosem pieczeniowym.