Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Golonka dzika po hetmańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso umyć pokrajać na porcje, zalać marynatą przygotowaną według przepisu na

Golonka dzika po hetmańsku

Składniki:

Golonka dzika po hetmańsku

 

  • 1,2 kg golonki z dzika
  • gotowa marynata do dziczyzny
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 dag rodzynków,
  • piwo jasne
  • imbir do smaku
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Golonka dzika po hetmańsku
Mięso umyć pokrajać na porcje, zalać marynatą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, oprószyć mąką, doprawić solą, pieprzem i imbirem. W brytfannie rozgrzać tłuszcz i zrumienić krótko mięso, następnie skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i opłukane rodzynki, wlać piwo i doprawić. Potrawę podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą kwaszoną. Radzimy wybierać mięso młodych dzików - jest smaczne i kruche. Można je rozpoznać po zapachu i czerwonym kolorze. Mięso starszych zwierząt jest łykowate i ciemniejsze.