beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Golonka myśliwego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Golonka myśliwego

Składniki:

Golonka myśliwego

 

Sposób przygotowania:

Golonka myśliwego
Golonkę umyć i  osuszyć, ewentualnie opalić nad ogniem i  oskrobać. Obsypać pieprzem, solą, majerankiem, granulowaną cebulą i  czosnkiem. Włożyć do lodówki na 2  godziny, następnie podsmażyć na oleju do zarumienienia,
zalać wodą, dodać liście laurowe i  ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do uzyskania miękkości, obracając golonkę od czasu do czasu, dolewając
wody. Tak uduszoną golonkę podawać z  pieczonymi ziemniaczkami lub chlebem i  musztardą, ewentualnie tartym chrzanem.