Sposób przygotowania:
Golonka myśliwego
Golonkę umyć i osuszyć, ewentualnie opalić nad ogniem i oskrobać. Obsypać pieprzem, solą, majerankiem, granulowaną cebulą i czosnkiem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, następnie podsmażyć na oleju do zarumienienia,
zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do uzyskania miękkości, obracając golonkę od czasu do czasu, dolewając
wody. Tak uduszoną golonkę podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub chlebem i musztardą, ewentualnie tartym chrzanem.
zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do uzyskania miękkości, obracając golonkę od czasu do czasu, dolewając
wody. Tak uduszoną golonkę podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub chlebem i musztardą, ewentualnie tartym chrzanem.