Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Golonka na czerwono (Chiny)

  • 1
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Grzyby namoczyć, bambus pokroić w plasterki, twardą cząść główki sałaty

Golonka na czerwono (Chiny)

Składniki:

Golonka na czerwono (Chiny)

 

  • golonka (około 3/4 kg)
  • 2 czubate łyżki bambusa z puszki
  • 1 dag suszonych prawdziwków
  • 5 dag twardej części główki sałaty
  • 3 średniej wielkości cebule
  • sztuka anyżu gwiazdkowatego
  • łyżka siekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 10 łyżek oleju sojowego
  • 3/4 szklanki rosołu z kurczaka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Golonka na czerwono (Chiny)
Grzyby namoczyć, bambus pokroić w plasterki, twardą cząść główki sałaty sparzyć wrzącą wodą, cebulą drobno posiekać. Golonkę włożyć do rondla z gorącą wodą i gotować, aż będzie w połowie miękka. Wyjąć mięso z wywaru, schłodzić, usunąć kość, a mięso natrzeć sosem sojowym. Rozgrzać patelnię, podgrzać olej, włożyć golonkę i smażyć, aż nabierze złocistej barwy. Golonkę ułożyć skórką do spodu w głębokim naczyniu żaroodpornym, dodać anyż, ziele angielskie, 1 łyżeczkę posienanej cebuli, resztę sosu sojowego, rosół z kurczaka, sól. Naczynie umieścić w dużym garnku z wrzącą wodą, aby golonka dochodziła na parze. Gdy będzie gotowa (musi być bardzo miękka), wyłożyć ją na półmisek, anyż i ziarenka ziela usunąć. Sos spod mięsa zagotować, dodać pokrojoną twardą część sałaty, bambus, grzyby pokrojone w paski, ale tylko namoczone, nie gotowane. Sos zagęścić mąką roztrzepaną z wodą, przyprawić vegetą. Polać golonkę sosem i podawać.