Sposób przygotowania:
Golonka na czerwono (Chiny)
Grzyby namoczyć, bambus pokroić w plasterki, twardą cząść główki sałaty sparzyć wrzącą wodą, cebulą drobno posiekać. Golonkę włożyć do rondla z gorącą wodą i gotować, aż będzie w połowie miękka. Wyjąć mięso z wywaru, schłodzić, usunąć kość, a mięso natrzeć sosem sojowym. Rozgrzać patelnię, podgrzać olej, włożyć golonkę i smażyć, aż nabierze złocistej barwy. Golonkę ułożyć skórką do spodu w głębokim naczyniu żaroodpornym, dodać anyż, ziele angielskie, 1 łyżeczkę posienanej cebuli, resztę sosu sojowego, rosół z kurczaka, sól. Naczynie umieścić w dużym garnku z wrzącą wodą, aby golonka dochodziła na parze. Gdy będzie gotowa (musi być bardzo miękka), wyłożyć ją na półmisek, anyż i ziarenka ziela usunąć. Sos spod mięsa zagotować, dodać pokrojoną twardą część sałaty, bambus, grzyby pokrojone w paski, ale tylko namoczone, nie gotowane. Sos zagęścić mąką roztrzepaną z wodą, przyprawić vegetą. Polać golonkę sosem i podawać.
Bahus