Sposób przygotowania:
Golonka pieczona w garnku rzymskim :
Golonkę umyć , oczyścić skórę .Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę . Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę .Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę . Zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron , tak by się zarumieniła .
Garnek rzymski namoczyć na 15 minut .Ułożyć obsmażoną golonkę , podlać ½ szklanki wody .Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec , pokrojone w plastry cebulę , resztę marynaty , jabłko .Wstawić garnek do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni , a potem na 230. Piec 2,5 godziny . Wyjąć golonkę z sosu .Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy .Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości .
Podawać z pieczywem , ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi
Zamiast konfitury z gorzkich pomarańczy można użyć powideł śliwkowych lub miodu użycie konfitur lub miodu do marynaty nie powoduje wcale tego, że mięso jest słodkie .
Taką golonkę można oczywiście piec w tradycyjny sposób – trzeba ją tylko w trakcie pieczenia podlewać jak każde mięso.
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron , tak by się zarumieniła .
Garnek rzymski namoczyć na 15 minut .Ułożyć obsmażoną golonkę , podlać ½ szklanki wody .Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec , pokrojone w plastry cebulę , resztę marynaty , jabłko .Wstawić garnek do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni , a potem na 230. Piec 2,5 godziny . Wyjąć golonkę z sosu .Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy .Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości .
Podawać z pieczywem , ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi
Zamiast konfitury z gorzkich pomarańczy można użyć powideł śliwkowych lub miodu użycie konfitur lub miodu do marynaty nie powoduje wcale tego, że mięso jest słodkie .
Taką golonkę można oczywiście piec w tradycyjny sposób – trzeba ją tylko w trakcie pieczenia podlewać jak każde mięso.