Sposób przygotowania:
Golonka pieczona w piwie
Golonki oczyścić, opalić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Ułożyć w kamionkowym naczyniu. Przygotować zalewę. Zagotować 1 i 1/2 litra wody z solą, cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Zalewę zdjąć z ognia, wystudzić i zalać golonki. Przykryć ściereczką i przechowywać 2-3 dni w chłodnym miejscu. W tym czasie kilkakrotnie przewracać i sprawdzać stan mięsa. Golonki wyjąć z zalewy, opłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż lekko zmiękną. Mięso wyjąć, osuszyć (kości najlepiej usunąć), skórę naciąć w kratkę, całość natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem i mielonym kminkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, podlać piwem i piec w temperaturze 180 - 190 stopni, aż skórka się zrumieni. W czasie pieczenia polewać powstającym sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.