evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Golonka w pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna goloneczka w innym wydaniu :-)

Golonka w pomidorach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Golonka w pomidorach

 

  • 1 golonka wieprzowa ok 400g
  • 3 listki laurowe
  • 4 - 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 duze ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • por jasna część ok 15cm
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 400g
  • maggi,sól wg.uznania
  • olej

Sposób przygotowania:

Golonka w pomidorach
Oczyszczoną i umytą golnkę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy.Ściagamy szumowiny,dodajemy listki laurowe,obrane ząbki czosnku,ziele angielskie oraz 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.Gdy już jest miękka wyciągamy na talerz do wystudzenia. Następnie pozbywamy się skóry a mięso dzielimy na mniejsze kawałki-odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki,pora pokrojonego w pół krążki,posypujemy płatkami chili i smażymy do zwiędnięcia pora i pieczarek. Następnie dodajemy rozdrobnione mięso z golonki i mieszamy. Kolejno dodajemy pomidory z puszki,doprawiamy jeszcze maggi,solą i mieszając trzymamy jeszcze na ogniu jakieś 5 minut i możemy podawać np. z pieczywem czy ziemniakami,co kto lubi . . . Smacznego :-)
Golonka w pomidorach
to zdjęcie przedstawia poszczególne etapy przygotowania . . .