Sposób przygotowania:
golonki z indyka dlugo pieczone
Golonki z indyka umyć i ponacinać skórkę aż do warstwy tłuszczu- maja być te tłuste-:). Poszatkować na kawałki warzywa, czosnek podzielić na ząbki. Nagrzać piekarnik do 200 st, na ruszt włożyć indyka, natartego wcześniej solą i pieprzem i piec 30 min nad blacha z wodą, tak aby miał gdzie skapywać tłuszcz.
Poi tym czasie obrócić, zmniejszyć temp na 170 st i piec jeszcze pół godz. Do naczynia żaroodpornego wlać około 500 ml bulionu, dodać warzywa, indyka, włożyć do piekarnika 170 st i piec, polewając płynem lub dolewając w miarę potrzeby jeszcze godzinkę. Wydaje się że długo ale dużemu indorowi z kośćmi tyle potrzeba. Nie obracamy go już, żeby się nie ugotował a jedynie nabrał wody i zrumienił się z góry-:). I nadzwyczajne, że mimo braku przypraw jest niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny
Poi tym czasie obrócić, zmniejszyć temp na 170 st i piec jeszcze pół godz. Do naczynia żaroodpornego wlać około 500 ml bulionu, dodać warzywa, indyka, włożyć do piekarnika 170 st i piec, polewając płynem lub dolewając w miarę potrzeby jeszcze godzinkę. Wydaje się że długo ale dużemu indorowi z kośćmi tyle potrzeba. Nie obracamy go już, żeby się nie ugotował a jedynie nabrał wody i zrumienił się z góry-:). I nadzwyczajne, że mimo braku przypraw jest niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny