SUPERPRZEPIS

Golonki z indyka korzenne

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Golonki z indyka korzenne Więcej zdjęć (3)

Golonka z indyka w korzennym sosie była pysznym daniem i podana z buraczkami smakowała wybornie.

Składniki:

Golonki z indyka korzenne

 

  • 4 golonki z indyka
  • 1 cebula
  • 5-6 suszonych kapeluszy podgrzybków
  • 3-4 ziarna jałowca rozgniecione
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Golonki z indyka korzenne
Połowę wszystkich ziół wymieszać z olejem. Golonki umyć i osuszyć, następnie natrzeć mieszanką ziołową, solą oraz pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i dość mocno zrumienić na nim mięso, podsmażone mięso przełożyć do innego garnka, a na tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebule i dodać ją do mięsa. Bulionem zalać mięso i dodać pozostałe suche zioła oraz majeranek i pokruszone kapelusze grzybów. Tak przygotowane mięso dusić do miękkości pod koniec dodać wino i dusić jeszcze kilka minut.
Podawać z musztardą lub innymi pikantnymi dodatkami ja podałam z buraczkami tak mocno doprawionymi chrzanem, że łzy sie przy nich lały, ale bardzo dobrze smakowały z mięsem.
Golonki z indyka korzenne
Golonki natrzeć przyprawami oraz ziołami
Golonki z indyka korzenne
Przygotowane mieso dusic do miękkosci

Tagi:

indyk