Sposób przygotowania:
Golonko pieczone
Do garnka wlać wodę, dać golonkę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i sól i gotować na małym ogniu 3 godziny. Następnie golonkę wyjąć, wystudzić i osuszyć. Zrobić marynatę z miodu, kminku mielonego, pieprzu czarnego mielonego, chili i roztartego czosnku i natrzeć nią wysuszoną golonkę. Zostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
Przesiąkniętą przyprawami golonkę przełożyć do gąsiarki podlać trochę olejem i wodą i dusić w piekarniku w 180 stopniach C około 1 1/2 godziny. Pierwsza godzina pod przykryciem i ostatnie pół godziny musi być odkryta i od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z kluskami śląskimi.
Przesiąkniętą przyprawami golonkę przełożyć do gąsiarki podlać trochę olejem i wodą i dusić w piekarniku w 180 stopniach C około 1 1/2 godziny. Pierwsza godzina pod przykryciem i ostatnie pół godziny musi być odkryta i od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z kluskami śląskimi.