zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Golonkowy gulasz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

zostało mi trochę gotowanej golonki, więc zrobiłam gulasz z papryką i groszkiem.

Golonkowy gulasz

Składniki:

Golonkowy gulasz

 

  • 600 g golonki gotowanej w szybkowarze
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szk groszku konserwowego z zalewą
  • 1/4 szk sosu chili słodko pikantnego
  • 2czubate łyżki posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili jalapeno do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 600 ml wywaru z gotowania golonek w szybkowarze
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Golonkowy gulasz
Golonkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię i chwilkę przesmażyć.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, umyć, pokroić w paseczki i dodać do mięsa.
Wlać wywar i dusić około 5 minut aby papryka zmiękła.
Po tym czasie dodać groszek z zalewą, koperek, przyprawy i sos chili, wszystko zagotować i trzymać na ogniu 2-3 minuty.
Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos.
Zagotować i podawać np. z makaronem.