Sposób przygotowania:
Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.
Czyścimy grzyby i kroimy je w cieniutkie paseczki.Przesmażamy je na łyżce masła. Obieramy i kroimy drobniutko cebulę.Szklimy ją na oleju. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy paprykę w proszku i mieszamy uważając by się nie przypaliła, bo jest wtedy gorzka. Dodajemy do cebuli grzyby i drobniutko posiekany czosnek. Lekko solimy grzyby i dusimy, aż sok z grzybów lekko odparuje a grzyby będą miękkie. Mieszamy mąkę ze śmietaną, dodajemy ją do grzybów - mieszamy. Zagotowujemy paprykarz po czym zestawiamy z ognia. Doprawiamy go solą i szczyptą chilli do smaku. Podajemy paprykarz na listkach sałaty z dodatkiem pieczywa lub węgierskich kluseczek galuszka.
aleola
edytaha
jaNina
Sama byłam zaskoczona wspaniałym smakiem tego dania, choć wygląd ma niezbyt powalający.
Natala1210