SUPERPRZEPIS

Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.

  • 4
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów. Więcej zdjęć (5)

To smaczne wegetariańskie danie oparte na przepisie Roberta Makłowicza "Smak Węgier".

Składniki:

Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.

 

Sposób przygotowania:

Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.
Czyścimy grzyby i kroimy je w cieniutkie paseczki.Przesmażamy je na łyżce masła. Obieramy i kroimy drobniutko cebulę.Szklimy ją na oleju. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy paprykę w proszku i mieszamy uważając by się nie przypaliła, bo jest wtedy gorzka. Dodajemy do cebuli grzyby i drobniutko posiekany czosnek. Lekko solimy grzyby i dusimy, aż sok z grzybów lekko odparuje a grzyby będą miękkie. Mieszamy mąkę ze śmietaną, dodajemy ją do grzybów - mieszamy. Zagotowujemy paprykarz po czym zestawiamy z ognia. Doprawiamy go solą i szczyptą chilli do smaku. Podajemy paprykarz na listkach sałaty z dodatkiem pieczywa lub węgierskich kluseczek galuszka.
Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.
Czyścimy grzyby i kroimy je w cieniutkie paseczki.
Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.
Przesmażamy boczniaki na łyżce sklarowanego masła.
Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.
Mieszamy mąkę ze śmietaną, dodajemy ją do grzybów - mieszamy.
Gombapaprikas czyli paprykarz z grzybów.
Układamy na talerzach sałatę, na którą nakładamy paprykarz.