Sposób przygotowania:
Gorczyca - Łoboda
ok 10 l świeżo zerwanej młodej gorczycy 100 g słoniny 1 cebula garść szczypiorku sól pieprz 1,5 szkl mleka 450 ml śmietany 2 łyżki mąki koperek jajka na twardo Gorczycę wypłukać w 2-3 wodach i wrzucić na wrzątek. Pogotować ok 5 min i odcedzić. Włożyć do garnka i pociąć nożem lub jak ja to robię (dwoma nożami skierowanymi do siebie ostrzami tnę jak nożycami) Podlać mlekiem i wstawić na wolny ogień. W tym czasie skroić słoninkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić. Dodać tłuszcz ze skwarkami i cebulą do gorczycy dodać też posiekany szczypiorek i gotować ok 10 min od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i doprawić do smaku. Posypać koperkiem, podawać z jajkiem na twardo i pieczywem Potrawa pochodzi z dawnej kuchni pod Lubelskich wiosek kiedy była bieda a gorczyca jest po prostu chwastem dostępnym wszędzie.