monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Gotowana szynka w majeranku i czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejna propozycja na domową wędlinkę:)

Gotowana szynka w majeranku i czosnku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowana szynka w majeranku i czosnku

 

  • 1 kg szynki
  • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • 3 jagody jałowca
  • 2 łyżki majeranku
  • 6 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oliwy
  • folia aluminiowa
  • nić bawełniana

 

Sposób przygotowania:

Gotowana szynka w majeranku i czosnku
Mięso umyć,osuszyć. Jałowiec i kolendrę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub moździerzem. Do miseczki wlać oliwę,dodać sól peklową oraz przyprawę do wieprzowiny. Następnie dodać rozgniecione przyprawy oraz majeranek.dobrze wymieszać. Marynatą natrzeć całe mięso w każdym zakamarku. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowanym czosnkiem obłożyć szynkę,następnie zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie owinąć mięso nicią aby nadać szynce ładny kształt. Następnie obsmażyć z każdej stronie na oliwie. Obsmażone mięso owinąć w folię spożywczą,zawinąć dobrze i przełożyć do dużego garnka. Zalać taką ilością wody aby pakunek był całkowicie przykryty i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować przez godzinę pod przykryciem. Zdjąć z ognia i pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia. Podawać do pieczywa. Smacznego!
Gotowana szynka w majeranku i czosnku
w miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty (poza czosnkiem)
Gotowana szynka w majeranku i czosnku
mięso natrzeć marynatą i obłożyć czosnkiem i odstawić na 24 godzin
Gotowana szynka w majeranku i czosnku
kolejnego dnia mięso owinąć nicią i obsmażyć
Gotowana szynka w majeranku i czosnku
zawinąć w foli a pakunek zalać wodą i gotować