Sposób przygotowania:
Gotowana szynka w majeranku i czosnku
Mięso umyć,osuszyć. Jałowiec i kolendrę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub moździerzem. Do miseczki wlać oliwę,dodać sól peklową oraz przyprawę do wieprzowiny. Następnie dodać rozgniecione przyprawy oraz majeranek.dobrze wymieszać. Marynatą natrzeć całe mięso w każdym zakamarku. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowanym czosnkiem obłożyć szynkę,następnie zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie owinąć mięso nicią aby nadać szynce ładny kształt. Następnie obsmażyć z każdej stronie na oliwie. Obsmażone mięso owinąć w folię spożywczą,zawinąć dobrze i przełożyć do dużego garnka. Zalać taką ilością wody aby pakunek był całkowicie przykryty i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować przez godzinę pod przykryciem. Zdjąć z ognia i pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia. Podawać do pieczywa. Smacznego!