Sposób przygotowania:
Sernik gotowany wg Zewy
Przygotować wszystkie składniki na sernik, blachę do ciast o wymiarach 23 x 33 cm, oraz niezbędne naczynia. Białka oddzielić od żółtek i umieścić osobno w miskach. Do żółtek wsypać oba cukry i cukier waniliowy, dodać masło o pokojowej temperaturze i dobrze utrzeć. Następnie dodawać porcjami twaróg i dokładnie utrzeć masę serową. Białka dokładnie ubić z solą na sztywną pianę po czym dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do garnka, włączyć ogień i zagotować od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. W mleku wymieszać budyń i wlać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszać i zagotować. Blaszkę dno blaszki wyłożyć podwójną warstwą ciastek, wylać połowę masy, wyrównać i ułożyć jedną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać resztę masy, wyrównać powierzchnię i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Sernik zostawić do wystudzenia. W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając oraz mieszając doprowadzić do wrzenia. Polewę lekko przestudzić i wylać ją na sernik. Na koniec posypać dowolnie posypką i po schłodzeniu polewy na serniki wstawić blachę z zawartością do całkowitego ścięcia się sernika. Kroić między ciastkami.
2milutka
zewa
oj jest :)