Sposób przygotowania:
Moje pierogi z kapusty i ziemniakami
Kapustę kiszoną przepłukać żeby nie była mocno kwaśna i wstawić do gotowania. Ziemniaki obrać i wstawić do gotowania w osolonej wodzie. Cebule obrac i pokroic w drobną kostkę, podsmażyc na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu. Z mąki szczypty soli oraz dobrze ciepłej wody zrobic ciasto na pierogi. Gdy już jest zrobione a ja robie w misce należy przykryć pokrywą aby odpoczeło. Kapuste kiszoną odcedzić i dobrze wycisnąć , dać na deskę i lekko przesiekać. Ziemniaki odlać i jeszcze jak są ciepłe utłuc tłuczkiem na pree. Połączyć ziemniaki, kapustę oraz podsmazona cebulkę razem i doprawic solą i pieprzem. Wymieszać farsz i formować małe kulki układając je na desce. Ciasto wyciągać małymi porcjami i wałkowac dość cienko, wykrawamy krążki szklanka lub metalowym ringiem. Na każdy krążek kładziemy kulke farszu i zlepiamy pierożki. W duzym garnku zagotować wode lekko posoloną i gotujemy pierożki 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane wyciągam do miski z zimna wodą i lekko schłodzone daje na sito żeby odciekły. Na dużą patelnie skrawam słoninę i lekko ją wytapiam, po chwili dozucam pierogi i rumienie je z obu stron na złoty kolor. Podaje prosto z patelni.
kasienka1987