Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Gozleme z fetą i szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie!

Gozleme z fetą i szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gozleme z fetą i szpinakiem

 

  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO:

 

 

 

 

 

  • sól - 1 łyżeczka

 

  • jogurt naturalny - 2 łyżki

 

  • letnia woda - ok. 30-50ml

 

  • olej do posmarowania

 

 

 

 

 

  • FARSZ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gozleme z fetą i szpinakiem
Umyty szpinak blanszujemy na patelni i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło. Dzielimy na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki. Każdy delikatnie smarujemy olejem. Na środek każdego nakładamy farsz.Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ).To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz.Delikatnie przyciskamy i ugniatamy.Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki. Podajemy np. z sosem czosnkowym - smakują reewelacyjnie!
Gozleme z fetą i szpinakiem
Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie!
Gozleme z fetą i szpinakiem
Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie!
Gozleme z fetą i szpinakiem
Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie!