Sposób przygotowania:
Gozleme z fetą i szpinakiem
Umyty szpinak blanszujemy na patelni i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło. Dzielimy na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki. Każdy delikatnie smarujemy olejem. Na środek każdego nakładamy farsz.Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ).To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz.Delikatnie przyciskamy i ugniatamy.Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki. Podajemy np. z sosem czosnkowym - smakują reewelacyjnie!
wjosna
Majcia