Sposób przygotowania:
Grahamki z dodatkiem ziemniakówETAP 1:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, masło rozpuścić i przestudzić.
Mąki wymieszać, dodać do nich sól i cukier, dolać mleko z drożdżami i przestudzone masło.
Ciasto zagnieść i po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, najlepiej zrobić to przy pomocy robota z końcówką haka. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
następnie ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na pół i utoczyć wałek, następnie pociąć na porcje i uformować bułki.
ETAP 3:
Blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki ( miejscem łączenia do dołu). Bułki zostawić do wyrośnięcia na koniec bułki na środku lekko naciąć ostrym nożem i posmarować po wierzchu jajkiem, następnie posypać makiem lub płatkami jaglanymi u mnie część z makiem, a druga część bułek była z płatkami jaglanymi.
ETAP 4:
Piec w temp. 200st około 20-25 minut w zależności od wielkości bułek.
iziona
anemon
iziona