iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Grahamki z dodatkiem ziemniaków

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Domowa ciepła bułeczka do niej masełko które się topi od jej ciepła czy jest coś lepszego na sobotnią kolację :)

Grahamki z dodatkiem ziemniaków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grahamki z dodatkiem ziemniaków

ciasto:

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • mak
  • płatki jaglane

Sposób przygotowania:

Grahamki z dodatkiem ziemniaków

ETAP 1:

Grahamki z dodatkiem ziemniaków
Ciasto na bułki musi bardzo dobrze wyrosnąć.

Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, masło rozpuścić i przestudzić.

Mąki wymieszać, dodać do nich sól i cukier, dolać mleko z drożdżami i przestudzone masło.

Ciasto zagnieść i po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, najlepiej zrobić to przy pomocy robota z końcówką haka. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Grahamki z dodatkiem ziemniaków
Wielkość porcji to wielkość naszych bułek.

następnie ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na pół i utoczyć wałek, następnie pociąć na porcje i uformować bułki.

ETAP 3:

Grahamki z dodatkiem ziemniaków

Blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki ( miejscem łączenia do dołu). Bułki zostawić do wyrośnięcia na koniec bułki na środku lekko naciąć ostrym nożem i posmarować po wierzchu jajkiem, następnie posypać makiem lub płatkami jaglanymi u mnie część z makiem, a druga część bułek była z płatkami jaglanymi.

ETAP 4:

Grahamki z dodatkiem ziemniaków
Bułki piec do uzyskania ładnego koloru.

Piec w temp. 200st około 20-25 minut w zależności od wielkości bułek.