Granola bananowa z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Granolę można zjeść zarówno z mlekiem, jogurtem, kefirem, czy nawet solo, jako przekąskę. W każdej wersji będzie pyszna.

Granola bananowa z czekoladą

Składniki:

Granola bananowa z czekoladą

 

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 banany
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonej miechunki

Sposób przygotowania:

Granola bananowa z czekoladą

ETAP 1:

Granola bananowa z czekoladą
Rozgniecione banany łączymy z płynnym miodem

Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z miodem.

ETAP 2:

Granola bananowa z czekoladą
Do bananów z miodem dodajemy część pozostałych składników

Dodajemy do nich płatki owsiane i jaglane, słonecznik, pestki dyni, migdały, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach mieszając co jakiś czas, aby się nie spaliło.

ETAP 3:

Granola bananowa z czekoladą
Do ciepłej granoli dodajemy pozostałe składniki

Ciepłą granolę przekładamy do miski, dodajemy rodzynki, żurawinę, miechunkę i drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i studzimy.

Gotową granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.