Domowa granola to pomysł na śniadanie, zdrowy deser lub przekąskę w ciągu dnia. Do mieszanki „śniadaniowej” można dodać: płatki owsiane, suszoną żurawinę, rodzynki, jagody goji oraz orzechy, np. nerkowce, migdały, włoskie. Granolę doprawia się miodem, cynamonem sokiem z cytryny lub pomarańczy. Na wierzchu można ją posypać odrobiną pestek słonecznika, sezamu lub siemienia lnianego. Sekret owocowej mieszanki to chrupkie składniki, dlatego całość przesmaża się na patelni przed podaniem, najlepiej na oleju kokosowym lub praży bez tłuszczu. Po ostygnięciu płatki z owocami przekłada się do miseczki lub pucharka i zalewa, wedle uznania, mlekiem, jogurtem, maślanką lub kefirem. Z domowej granoli można robić warstwowe desery. Wystarczy na przemian układać warstwę płatków, jogurtu i ulubionej konfitury. Na wierzch można położyć owoce, np. jabłka, brzoskwinie lub mango. Kupna granola jest dość kaloryczna 100 g ma około 410 kcal, ale kaloryczność zależy od zastosowanych składników.
Polecane przepisy do kategorii Granola
Sortuj wg: