Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niby prosta zapiekanka, ale cienko pokrojone ziemniaki i odpowiednio ułożone w formie do zapiekania tworzą jakby ciasto.

Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana
Formę do zapiekania nasmarować masłem czosnkowym.

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości około 1mm. Ułożyć warstwę ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie na około 1-2 cm. Posolić i popieprzyć. Ułożyć tak kolejne warstwy aż do wyczerpania wszystkich ziemniaków. Polać ziemniaki śmietaną.

Formę do zapiekania przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Gdy ziemniaki już są miękkie należy zdjąć pokrywkę i posypać je żółtym serem. Zapiec jeszcze bez przykrycia około 10 - 15 minut
Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana
Forma do zapiekania wysmarowana masłem czosnkowym
Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana
Pierwsza warstwa ziemniaków ułożona w formie
Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana
Ułozone wszystkie warstwy ziemniaków w formie
Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki polane śmietaną
Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka posypana serem i upieczona