Sposób przygotowania:
Gratin czyli francuska zapiekanka ziemniaczana
Formę do zapiekania nasmarować masłem czosnkowym.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości około 1mm. Ułożyć warstwę ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie na około 1-2 cm. Posolić i popieprzyć. Ułożyć tak kolejne warstwy aż do wyczerpania wszystkich ziemniaków. Polać ziemniaki śmietaną.
Formę do zapiekania przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Gdy ziemniaki już są miękkie należy zdjąć pokrywkę i posypać je żółtym serem. Zapiec jeszcze bez przykrycia około 10 - 15 minut
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości około 1mm. Ułożyć warstwę ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie na około 1-2 cm. Posolić i popieprzyć. Ułożyć tak kolejne warstwy aż do wyczerpania wszystkich ziemniaków. Polać ziemniaki śmietaną.
Formę do zapiekania przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Gdy ziemniaki już są miękkie należy zdjąć pokrywkę i posypać je żółtym serem. Zapiec jeszcze bez przykrycia około 10 - 15 minut