aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Gratka jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dobre ciasto takie proste w wykonaniu a smaczne jest. Lubię ciasta z owocami, a jabłka są takim owocem co praktycznie każdemu smakuje!

Gratka jabłkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gratka jabłkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Gratka jabłkowa
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z wodą mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na trzy części. Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na dużej tarce. Smażymy około godziny, wsypujemy galaretkę pomarańczową i cukier do smaku. Studzimy. Masa budyniowa: W nie dużej ilości mleka mieszamy mąki i budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mąki. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy i łączymy z utartą margaryną. Przełożenie: Biszkopt- jabłka- masa budyniowa- biszkopt- masa budyniowa- biszkopt- dowolna dekoracja
Gratka jabłkowa
Masa budyniowa: W nie dużej ilości mleka mieszamy mąki i budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mąki. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Gratka jabłkowa
Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na dużej tarce. Smażymy około godziny, wsypujemy galaretkę pomarańczową i cukier do smaku.
Gratka jabłkowa
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane z wodą mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36.