Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Grecka musaka wg Justine27

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i mięsa mielonego pod beszamelem.

Grecka musaka wg Justine27 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grecka musaka wg Justine27

 

  • 1 średnia cukinia
  • 3 ziemniaki
  • 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki przecieru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżka tartego żółtego sera
  • porcja sosu beszamelowego
  • https://gotujmy.pl/sos-beszamelowy-5,przepisy,158762.html

Sposób przygotowania:

Grecka musaka wg Justine27
Przygotować sos beszamelowy. https://gotujmy.pl/sos-beszamelowy-5,przepisy,158762.html . Cukinię, cebulę, czosnek i ziemniaki obrać. Cukinię i ziemniaki pokroić w plastry, czosnek drobno posiekać, a cebule pokroić w kostkę. Plastry cukinii osolić i obsmażyć na oliwie, kłaść na papierowy ręczniczek, żeby odsączyć z tłuszczu. Ziemniaki podgotować. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę oraz mięso, dodać przecier pomidorowy, czosnek i przyprawy oraz podlać wodą. W żaroodpornej formie ułożyć na spód połowę cukinii, na to dać połowę sosu mięsnego, następnie plastry ziemniaków, resztę sosu mięsnego, resztę cukinii i zalać sosem beszamelowym. Piec w 190 stopniach ok. 20-30 minut, po tym czasie posypać serem żółtym i dalej piec ok. 30 minut.
Grecka musaka wg Justine27
na spod formy ulozyc plastry usmazonej cukinii
Grecka musaka wg Justine27
na to dac sos miesny i ulozyc plastry ziemniakow
Grecka musaka wg Justine27
ponownie wylozyc sos miesny i reszte plastrow cukinii
Grecka musaka wg Justine27
polac po wierzchu beszamelem i zapiec w 190 stopniach