Sposób przygotowania:
Grecka musaka wg Justine27
Przygotować sos beszamelowy. https://gotujmy.pl/sos-beszamelowy-5,przepisy,158762.html . Cukinię, cebulę, czosnek i ziemniaki obrać. Cukinię i ziemniaki pokroić w plastry, czosnek drobno posiekać, a cebule pokroić w kostkę. Plastry cukinii osolić i obsmażyć na oliwie, kłaść na papierowy ręczniczek, żeby odsączyć z tłuszczu. Ziemniaki podgotować. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę oraz mięso, dodać przecier pomidorowy, czosnek i przyprawy oraz podlać wodą. W żaroodpornej formie ułożyć na spód połowę cukinii, na to dać połowę sosu mięsnego, następnie plastry ziemniaków, resztę sosu mięsnego, resztę cukinii i zalać sosem beszamelowym. Piec w 190 stopniach ok. 20-30 minut, po tym czasie posypać serem żółtym i dalej piec ok. 30 minut.