Sposób przygotowania:
Greckie ciastka z orzechami nerkowca i pistacjamiOrzechy:
Orzechy nerkowca oraz pistacje należy zmielić, ale nie na drobno.
Ciasto:
Masło/margarynę należy utrzeć do puszystości.
Ciągle mieszając - dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtko, mleko, whisky oraz orzechy.
Na końcu wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia.
Całość wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce - około 60 minut.
Formowanie:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm.
Z placka wykrawać okrągłe ciasteczka o średnicy 5-6 cm.
Pieczenie:
Ciasteczka ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 160 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
SylaUla