Chupi_in_the_kitchen

Chupi_in_the_kitchen

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Greckie Fetowanie Chupi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mieszanka Leczo w nieco innym wymiarze połączona z greckim smakiem sera Fety oraz delikatnymi tzatzykami. Nie można się oprzeć!

Greckie Fetowanie Chupi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Greckie Fetowanie Chupi

 

  • Na tzatzyki:
  • 1/2 świeżego ogrórka
  • Garść posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól różowa himalajska
  • Pieprz czarny
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Na kotleciki:
  • 500gram mięsa mielonego z indyka lub baraniny
  • Garść świeżej kolendry
  • 1/2 papryczki chilli czerwonej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Na leczowe łóżeczko:
  • Mieszanka Hortex Leczo
  • 4 średnie pieczarki pokrojone w plasterki
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • 150 gram sera Feta pokruszonego lub pokrojonego w kostkę

Sposób przygotowania:

Greckie Fetowanie Chupi
Zaczynam od tzatzyków: ogórka trę na tarce (grube oczka) posypuję solą i odstawiam na 1/2 godziny tak, aby z ogórka wyszedł zbędny nadmiar wody. Następnie dodaję posiekany koperek, starty czosnek, doprawiam pieprzem i mieszam z jogurtem greckim. Odstawiam do lodówki. Kotleciki - mięso mieszam ze świeżymi dodatkami i formuję małe kotleciki. Nie dodaję ani bułki tartej ani jajka. Mięso samo się połączy. Piekę w piekarniku na folii albo na elektrycznym grillu. Nie smażę! W czasie gdy nasze kotleciki się pieką, w głębokiej patelni rozgrzewam oliwę dodaję pieczarki i po 2 minutach naszą mieszankę Hortex Leczo. Zmniejszam gaz i gotuję około 15 minut. Przyprawiam pieprzem, ale bez soli. Dodana później feta doda słonego smaku. I gotowe. Kotleciki podajemy na leczowym łóżeczku z sosem tzatzyki. I spróbuj się opanować!!!
Greckie Fetowanie Chupi
Mieszanka Hortex Leczo
Greckie Fetowanie Chupi
Mięsko indycze ze świeżymi przyprawami
Greckie Fetowanie Chupi
Greckie fetowanie po całości