marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Greckie szaszłyki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso opłukać,osuszyć,pokroić w kostki i nadziewać na drewniane szpikulce,umoczone we wrzątku na przemian z warzywami.kłaść na tacki.Grilluj

Greckie szaszłyki.

Składniki:

Greckie szaszłyki.

 

  • 1/2 kg. baraniny lub wieprzowiny,
  • 1 duża cukinia,
  • 3 pomidory świeże lub suszone,
  • 2 cebule,
  • oliwki czarne,
  • sosy do wyboru,
  • szpikulce do nadziewania,
  • folia aluminiowa,

Sposób przygotowania:

Greckie szaszłyki.
Baraninę lub wieprzowinę opłukać,osuszyć i pokroić w średnią kostkę.Można wcześniej zamarynować jak się chce lub obsmażyć.Cukinię,cebule i pomidory świeże obrać,opłukać i pokroić na plastry,mogą też być suszone pomidory.Grill rozpalić pół godziny wcześniej,a międzyczasie kawałki mięsa i warzyw nadziewać na szpikulce drewniane,które przedtem sparzyć wrzątkiem,by się nie przypaliły podczas grillowania.Ułożyć szaszłyki na tackach,a te na ruszcie i piec ok.20-25 min.Po upieczeniu podawać z sosem czosnkowym lub barbecue i oliwkami.

Tagi:

sosy cukinia