Sposób przygotowania:
Kotleciki jagnięce z sosem czereśniowym i rosti
Jałowiec ucieramy w moździerzu z kolendrą , dodajemy posiekany czosnek i ucieramy dalej. Do miski dodajemy olej , musztardę , sok z cytryny,miód, rozmaryn, pieprz i masę z moździerza. Mieszamy wszystko razem. Kotleciki oczyszczamy , odcinamy zbędne błony i tłuszcz. Nacieramy mięso i marynujemy przez co najmniej 2 godziny a najlepiej przez całą noc lub nawet 2.3 dni. Jagnięcina lubi długie leżakowanie. Ziemniaki gotujemy , studzimy i dokładnie ubijamy lub przeciskamy przez praskę. Cukinię ścieramy na tarce , solimy i odciskamy z nadmiaru wody. Siekamy drobno rozmaryn.Szynkę parmeńską i cebulę kroimy w kosteczkę. Łączymy ziemniaki z cukinią , szynką parmeńską,cebulą i rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy w krążki, delikatnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni z odrobiną oleju. Najlepiej delikatnie posmarować patelnię pędzelkiem. Sos: Wino wlewamy do rondelka , dodajemy wydrylowane czereśnie i 3 łyżki cukru brązowego. Gotujemy , dodajemy rozmaryn i delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy alkohol odparuje i sos zgęstnieje , przecieramy go przez sito. Z pomarańczy wycinamy fileciki , pistacje obieramy z łupin , rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Kotleciki grillujemy na patelni grillowej przez 4-7 minut z każdej strony. 4 minuty - medium / medium rare , 6/7 medium well / well done. Stopień wysmażenia zależy oczywiście od mięsa , jego wielkości i jakości. Podany czas jest przykładowy.Następnie dajemy mięsu odpocząć kilka minut(3-5) . Składniki sałatki układamy na talerzu w okrąg , na środek kładziemy usmażony placuszek a na niego kotleciki. Polewamy delikatnie sosem czereśniowym.