msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pizza na cieście od calzone.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zrobiłam pizzę na szybko z tego,co miałam w domu.Kolega jedząc u nas calzone wpadł na pomysł,że można zrobić z tego ciasta spód do pizzy.

Pizza na cieście od calzone. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na cieście od calzone.

 

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1\2 łyżki cukru
  • 1\2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 100 ml mleka
  • 25 dag sera żółtego np.edamskiego
  • ok.8 połówek suszonego pomidora ( osączonego z oleju)
  • ok.8 plasterków chudej wędliny (np.polędwicy)
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 cebula
  • garść listków oregano lub bazylii
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pizzy pikantnej
  • 2-3 łyżki keczupu pikantnego

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza na cieście od calzone.
Na początku podgrzałam mleko,by było ciepłe,ale nie gorące.Ręką roztarłam w nim drożdże na płynną masę. Do miski wsypałam mąkę z cukrem i solą.Wlałam drożdże z mlekiem i oliwę z oliwek i zaczęłam ręką wyrabiać ciasto. Dodałam mięciutkie masło i dalej chwilkę wyrabiałam.Ciasto jest elastyczne i szybko i lekko się wyrabia. Przykryłam ciasto ściereczką lnianą i odstawiłam na pół godzinki. W tym czasie starłam na grubej tarce jarzynowej ser a pomidory osączyłam z oliwy. Ogórki małosolne pokroiłam ukośnie na plasterki a cebulę dość drobno pokroiłam w kostkę. Gdy ciasto podrosło wyjęłam je na stolnicę podsypaną leciutko mąką i przerobiłam jeszcze raz,po czym rozwałkowałam na okrągły placek.Dość cienki,gdyż nie lubimy grubego ciasta w pizzy.Przeniosłam go delikatnie na blaszkę cienko posmarowaną oliwą z oliwek.Ja używam specjalnej blaszki do pizzy z otworkami na spodzie,ale można piec na zwykłej (ew. wyłożonej papierem do pieczenia). Posmarowałam ciasto keczupem,oprószyłam przyprawą do pizzy,rozłożyłam na nim cebulę.Na to większą część sera,na którym to dopiero układałam dodatki.Dookoła i na środku układałam plasterki polędwicy,na nich pomidory a pomiędzy plastry ogórków małosolnych.Posypałam znów przyprawą do pizzy. Połowę świeżych ziół porwałam palcami i posypałam pizzę,po czym na wierzch dałam pozostałą część sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i piekłam w nim pizzę ok.15 minut w termoobiegu.Gorącą posypałam pozostałymi świeżymi ziołami.
Pizza na cieście od calzone.
Na rozwałkowanym cieście,posmarowanym keczupem rozkładamy dodatki.
Pizza na cieście od calzone.
Posypujemy wierzch przyprawą do pizzy pikantną.
Pizza na cieście od calzone.
Po posypaniu wierzchu resztą sera upiekłam pizzę w 200 stopniach.
Pizza na cieście od calzone.
Podałam gorącą bez żadnych sosów,ale można jeść z keczupem,sosem czosnkowym czy też innym.