paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Pizza wg Beaty - lepsza niż z pizzerii

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszna pizza, zdecydowanie lepsza niż z pizzerii.Szybka, łatwa i uzależniająca :) robię ją w każdą sobotę i jeszcze nam się nie znudziła

Pizza wg Beaty - lepsza niż z pizzerii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza wg Beaty - lepsza niż z pizzerii

 

  • Na dwie pizze:
  • 3 szklanki mąki pszennej (poznańskiej)
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół (u mnie bazylia i oregano)
  • 5 dag drożdży (w kostce)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!)

 

  • Sos:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki ziół (u mnie bazylia i oregano)
  • 2 łyżki wody (jeśli koncentrat jest rzadki 1 łyżka)

 

  • Dodatki:
  • 150dag sera mozarella (polecam kupić gotowy tarty)
  • dowolne dodatki - u mnie salami

Sposób przygotowania:

Pizza wg Beaty - lepsza niż z pizzerii
Mąkę, cukier, sól, paprykę i zioła mieszamy (jeśli chcemy aby pizza miała bardziej intensywny pomarańczowy kolorek dodajemy więcej papryki) Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru, olej i zalewamy szklanką ciepłej wody (jeśli nie mamy wody przegotowanej może być ciepła woda z kranu). Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Wlewamy do miski z suchymi składnikami i chwilkę mieszamy, następnie zagniatamy ciasto dłońmi, niezbyt długo, do połączenia się składników. Jeśli ciasto byłoby zbyt klejące dodajemy mąkę, jednak mi nigdy się tak nie zdarzyło, z tych proporcji zawsze wychodzi mi super ciasto. Miskę odstawiamy na chwilę i w tym czasie robimy sos. Do koncentratu wlewamy olej i wodę (aby lekko rozrzedzić sos żeby łatwiej się rozsmarowywał, ale nie był rzadki) wsypujemy czosnek i zioła i mieszamy (ja sos robię na "nos", wącham i wiem kiedy czosnku i ziół starczy, wtedy sos ma genialny zapach :) ilość zależna od własnych upodobań). Włączamy piekarnik na 220 st C (UWAGA! piekarnik nagrzewamy razem z blachą - u mnie płaska blacha do pieczenia ciastek, która jest w zestawie w każdym piekarniku) Składamy pizze - Rozkładam papier do pieczenia (kładę go na drugiej blasze, wtedy wiem na jaki rozmiar rozłożyć spód). Na dłonie nalewam olej (ok 3 łyżek) i dokładnie smaruję papier aby pizza łatwo odkleiła się po upieczeniu. Tłustymi dłońmi wygniatam spód do pizzy (z połowy ciasta). Ciasto jest tak elastyczne że bez problemu rozłożymy je na pergaminie, ugniatamy je i lekko rozciągamy tworząc kształt pizzy. Spód smarujemy połową sosu, nie dochodząc do krawędzi. Na sos sypiemy ser (jeśli kupimy w kawałku to ścieramy na tarce o grubych oczkach), jeśli ktoś lubi dużo sera to polecam kupić większą ilość, u nas 150dag w zupełności starcza na dwie pizze) Na ser układamy dodatki - u mnie salami. Pizze posypujemy ziołami (ja rozcieram w dłoniach oregano i bazylie) Pizze wkładamy na papierze do nagrzanego piekarnika i pieczemy 9 minut. Po tym czasie wyciągamy pizze na kratkę położoną na komorze zlewu i szybko wyciągamy spod niej papier. Zostawiamy na 1-2 minutki aby się odparowała (będzie przez to bardziej chrupiąca) Przekładamy pizze na deskę i kroimy, każdy odkrojony kawałek przekładam jeszcze na moment na kratkę i gdy cała pizza jest pokrojona przekładam ją na talerz. Podajemy na ciepło jednak jeśli zdarzy się tak że nie zjemy całej to na drugi dzień na zimno smakuje równie dobrze :) Smacznego :)
Pizza wg Beaty - lepsza niż z pizzerii
Zagniecione ciasto rozkładamy dłońmi na posmarowanym olejem papierze tworząc spód pizzy
Pizza wg Beaty - lepsza niż z pizzerii
Robimy sos z koncentratu, oliwy, ziół i czosnku, genialnie pachnie :)
Pizza wg Beaty - lepsza niż z pizzerii
Pizze smarujemy sosem i posypujemy serem mozarella
Pizza wg Beaty - lepsza niż z pizzerii
Układamy ulubione dodatki i posypujemy pizze ziołami