thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Grillowane gołąbki w liściach szpinaku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mój patent na szpinak. Wyglądają jak greckie dolmades w liściach winogron:) Idealne jako przystawka z sosem czosnkowym.

Grillowane gołąbki w liściach szpinaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane gołąbki w liściach szpinaku

 

  • NA 8 PORCJI:
  • 8 dużych liści szpinaku
  • 125 g filetu z piersi kurczaka
  • 50 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 czubate łyżeczki pesto rosso
  • sól, pieprz
  • olej Wielkopolski lub oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • jogurt grecki, kwaśna śmietana lub sos czosnkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowane gołąbki w liściach szpinaku
Mięso drobno posiekać. Quinoa ugotować, odcedzić na sitku. Szczypior posiekać. Połączyć wszystko w misce, dodać pesto i doprawić do smaku. Liście szpinaku (takie wielkości dłoni) zanurzać na 2 sekundy we wrzątku, po czym wyciągać delikatnie i rozkładać na ręczniku papierowym. Na każdym liściu układać łyżkę farszu, uformować wałeczek i zawinąć jak gołąbka. Smażyć po 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu wysmarowanym olejem (u mnie opcja na grillowanie warzyw). Pod koniec można zwiększyć poziom grzania o 1 i zarumienić. Podawać z jogurtem greckim, tzatziki, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Można kombinować z farszem - użyć mięsa mielonego i ryżu, wątróbki z cebulką czy też fety ze szpinakiem;) Te małe gołąbki można też smażyć, dusić i piec.
Grillowane gołąbki w liściach szpinaku
Etap 1
Grillowane gołąbki w liściach szpinaku
Etap 2
Grillowane gołąbki w liściach szpinaku
Etap 3