Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 286]

Grillowane piersi marynowane w ayranie i sezamie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste kawałki kurczaka, marynowane w słonym jogurcie, grillowane z dodatkiem świeżych, zielonych szparagów. Świetnie smakują z pieczywem lub z ziemniakami jako pełne danie obiadowe.

Grillowane piersi marynowane w ayranie i sezamie

Składniki:

Grillowane piersi marynowane w ayranie i sezamie

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml. Ayranu ( słony, turecki jogurt naturalny)
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki sezamu
  • 500g. zielonych szparagów
  • sól

Sposób przygotowania:

Grillowane piersi marynowane w ayranie i sezamie
Mięso umyć osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Słony jogurt/ ayran wymieszać z przyprawami oraz sezamem, zamarynować mięso.

Odstawić na 2-3 godz lub na noc.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, z blanszować warzywo w osolonym wrzątku.

Zamarynowane mięso oraz szparagi grillować po parę minut z obu stron.

Tagi:

grill mięso