pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Grillowany comber króliczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

polany winnym sosem miodowym

Grillowany comber króliczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany comber króliczy

 

  • comber króliczy 2 sztuki
  • olej rzepakowy Wielkopolski 2 łyżki
  • tymianek kilka szczypt
  • miód 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
  • śmietana kremówka 30% 250ml
  • wino białe wytrawne 50-60 ml
  • ocet winny 1 łyżeczka
  • ziemniaki ugotowane
  • cebula 1

Sposób przygotowania:

Grillowany comber króliczy
Patelnię grillową skrapiam olejem rzepakowym Wielkopolskim. Podobnie czynie z combrem króliczym. Dodatkowo mięso z królika oprószam solą i startym kolorowym pieprzem. Wrzucam je na rozgrzaną patelnię i rumienię. Cebulę bardzo drobno kroimy. Na pozostałym ze smażenia mięsa, tłuszczu rumienimy cebulę posypując szczyptą tymianku. Po chwili dodajemy wino. Gdy wszystko zacznie się gotować dodajemy miód, śmietanę oraz ocet. Nieustannie mieszając sos gotujemy go na małym ogniu kilkanaście minut w celu zagęszczenia. W międzyczasie na patelnie grillowej układamy ugotowane ziemniaczki, które skrapiamy olejem rzepakowym. Na środku układamy mięso. Dodajemy jeszcze tymianek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy około 20-30 minut. Tak upieczone mięso polewamy sosem miodowym. Zapiekamy jeszcze kilka minut i gotowe. Smacznego.
Grillowany comber króliczy
Przyprawione mięso królicze obsmażam na patelni grillowej
Grillowany comber króliczy
Cebulkę pokrojoną w kostkę smażę z dodatkiem tymianku
Grillowany comber króliczy
Zalewam ją śmietaną, octem oraz dodaję miód
Grillowany comber króliczy
Całość układam ponownie na patelni grillowej i wstawiam do piekarnika